La vista varia durant el dia

La vista varia durant el dia

El més característic del nostre organisme en general, i de qualsevol de les seves parts, és el fet de no ser constant sinó altament variable. A vegades ens sentim bé, i a vegades ens sentim més irritables. Un dia podem patir una digestió pesada o un dia estar més cansats de l’habitual degut a alguna situació que hem patit. I és que som un organisme viu.

Alguna vegada has sentit que tenies la visió més nítida o, pel contrari, que havies de fer més esforç per veure’hi? A tots ens ha passat en alguna ocasió o altra. Però a alguns més conscientment que a d’altres. Perquè, així com la resta de l’organisme, la nostra visió va variant durant el dia. 

La vista no està aïllada de la resta del cos

Així com millora en moments determinats, també pot empitjorar. És cert que ens és més fàcil ser més conscients quan empitjora o quan ens trobem amb alguna dificultat. Normalment ens adonem d’aquest fet quan hi veiem borrós, per exemple, o quan ens costa més enfocar. Però si ens hi fixem bé, al matí següent quan ens llevem, hi tornem a veure bé. Aquests canvis dels que ens solem fer conscients són els més grans que pateix la vista, però durant tot el dia, en realitat, aquesta va patint petits canvis constantment.

És clau aprendre a portar a la consciència com la nostra vista va variant durant el dia 

Així, detectant tot allò que ens hi fa veure millor, o pitjor, podrem trobar la millor manera de mantenir-la en forma. Per exemple, hi ha persones que se n’adonen que quan tenen gana hi veuen més borrós. En canvi hi ha persones que afirmen que hi veuen pitjor si han menjat molt. D’altres, quan estan cansades, o quan es fa fosc, o quan estan molta estona llegint un llibre amb la mirada enfocada de prop, o quan passen moltes hores davant la pantalla… Són diversos i molt variats aquests moments i en cada persona són diferents.

Tots hem tingut diferents experiències en les que hem sentit com la nostra visió canviava. I aquests moments es van repetint. 

Però, per què ens és tan difícil portar a la consciència el com hi veiem?

En primer lloc, per un aspecte que està molt relacionat amb la nostra cultura mecanicista: actuem com si els ulls fossin una màquina que ha de funcionar perfecte sempre i igual durant tot el dia.

I en realitat no ens n’adonem que, com ja hem dit, la nostra agudesa visual va variant al llarg del dia a causa de factors diversos, tant externs com interns, de la nostra vida quotidiana: el descans, l’alimentació, la feina, el cansament, l’esforç, la respiració, la postura, les emocions, la llum, la temperatura, etc. 

El que ens va succeïnt durant el dia té una repercussió directa en la nostra visió, així com en la resta del cos

En segon lloc, per una falta de confiança en els nostres propis sentits. Solem donar prioritat a les idees preconcebudes per damunt del què estem sentint en un moment determinat. 

Això ho coneixen molt bé els neuròlegs, però també els mags, que estudien aquests errors de percepció i interpretació de la informació que ens envien els sentits. Se sap que aquests errors són més accentuats quant més formada està una persona a nivell intel·lectual i també com més gran és. Els nens, en canvi, veuen el que veuen. 

El Doctor William H. Bates (1860 – 1931), al qual dedicarem un article complet més endavant, va investigar les causes que fan que la vista empitjori, amb l’objectiu d’incidir en aquestes i millorar l’agudesa visual del pacient, i va concloure que la relaxació, el moviment i la centralització són els punts clau a treballar.

Per tant, el primer que hem d’entendre si volem reeducar la nostra visió i, per tant, millorar la nostra qualitat de vida, és que la nostra vista no està sempre igual. Si tenim curiositat per posar atenció en què és allò que a un mateix li fa veure millor, o pitjor, llavors haurem donat el primer pas per començar a veure i a viure d’una manera nova.